En option er en rettighed, som giver indehaver (køberen) mulighed for at købe en aktie eller anpart i et aktieselskab eller anpartsselskab til nærmere fastsatte vilkår. Det er som en “køberettighed,” hvor du har ret, men ikke pligt, til at købe aktier eller anparter på et bestemt tidspunkt til en fastsat pris.
Men hvad er det egentlig, og hvad indebærer det?
En optionsaftale adskiller sig fra warrants, da de tilbyder eksisterende kapitalandele og at de som udgangspunkt ikke kræver ændringer i selskabets vedtægter eller en generalforsamling.
Der er to hovedtyper af optioner:
Call-option: Denne type optionsaftale giver indehaveren (køberen) ret til at købe det underliggende aktiv til en bestemt pris før eller på en forudbestemt udløbsdato. Sælgeren af en call-option er forpligtet til at sælge aktivet, hvis indehaveren udnytter optionen.
Put-option: I modsætning til en call-option giver en put-option indehaveren ret til at sælge det underliggende aktiv til en aftalt pris før eller på en bestemt udløbsdato. Sælgeren af put-optionen er forpligtet til at købe aktivet, hvis indehaveren udnytter optionen.
Hvornår kan optionen udnyttes?
Optionen kan have en udløbsdato, hvorefter den ikke længere kan udnyttes. Den kan være begrænset til visse intervaller i løbet af året. Hvis optionen ikke udnyttes, kan den i nogle tilfælde erstattes af normale forkøbsrettigheder.
Hvad er optionsprisen?
Optionsprisen er den pris, du skal betale for at udnytte optionen. Prisen kan være fast og forudbestemt. Alternativt kan prisen baseres på selskabets resultat eller andre fremadrettede parametre, hvis det er relevant.
Hvad er fordelene ved en optionsaftale?
Optionsaftaler kan give virksomhedsejere et stærkt værktøj til at motivere, fastholde og belønne medarbejdere, en optionsaftale er altså hvad man kan kalde for et incitamentsprogram. Ved at tilbyde ejerskab i virksomheden kan medarbejderne blive mere investerede i virksomhedens resultater. Derudover kan optionsaftaler være en rentabel form for kompensation, da det hjælper med at tiltrække og fastholde nøglemedarbejdere, især i nystartede og mindre virksomheder, der kan have budgetbegrænsninger. Det tilskynder til langsigtet engagement, da optjeningsperioder kræver, at medarbejderne bliver i virksomheden for at få fuldt udbytte af fordelene. Når medarbejdernes interesser er i overensstemmelse med virksomhedens succes, sikrer det, at deres indsats er rettet mod at skabe vækst og værdi.
Optionsaftaler kan være komplekse at navigere rundt i, men med den rette viden og rådgivning kan du drage stor fordel af disse.
Kontakt en specialist
Har du spørgsmål til optionsaftaler? Eller har du andre erhvervsjuridiske problemstillinger er du mere end velkommen til at kontakte os.