Hvad står der i whistleblowerlovgivningen?

Ifølge lovgivningen skal virksomheder med 50-249 ansatte etablere en intern eller ekstern whistleblowerordning inden d. 17. december 2023. Denne ordning skal være i stand til at modtage indberetninger fra medarbejdere om kritiske forhold på bl.a. arbejdspladsen, og dermed sikre orden, kontrol og trivsel for medarbejderne.

Hvis din virksomhed ikke overholder dette krav, vil den blive pålagt en bøde. Det er også vigtigt at bemærke, at whistleblowere er beskyttet mod repressalier ifølge lovgivningen. Det betyder, at de ikke kan fyres, nedsættes i løn, nedgraderes eller på anden måde sanktioneres, hvis dette skyldes indberetningen. Hvis en virksomhed ikke overholder dette, vil den ligeledes blive pålagt en bøde.

Det er dog vigtigt at understrege, at en whistleblower kan være en stor fordel for virksomheden, da den giver indsigt i forhold, som virksomheden muligvis ikke kendte til. På denne måde kan virksomheden rette op på disse forhold og dermed drage fordel af whistleblowernes rapportering.

Hvad skal du som arbejdsgiver gøre nu? 

Ifølge lovgivningen er det påkrævet for arbejdsgivere at etablere en whistleblowerordning, hvis der er 50-249 ansatte i virksomheden. Selvom det ikke er et juridisk krav for mindre virksomheder, kan det stadig være en fordel at have en ordning for at sikre trivsel og velvære for medarbejderne i hverdagen. Dette kan bidrage til at opbygge en stærk arbejdsmoral og øge den økonomiske indtjening for virksomheden. 

Vi tilbyder

Raadgiver.dk har indgået et samarbejde med Pentus omkring en whistleblowerplatform. Vi har sikret, at Pentus er i fuld overensstemmelse med lovgivningen, der sikrer beskyttelse af integritet og personlige oplysninger for både din virksomhed og dine medarbejdere.

Ved tilmelding til Pentus‘ whistleblowerplatform, kan du drage fordel af vores juridiske bistand. Vi kan specifikt hjælpe din virksomhed med at løse forhold, der kan forbedre virksomheden samt håndtere indberetningen.

Find Pentus platform på pentus.dk

Webinar – Få overblikket på 30 minutter

Raadgiver.dk har lavet et webinar på Zevio, som du har nu mulighed for at streame on-demand og blive klogere på den nye whistleblowerordning.

Alexander Høy er specialist i persondataret og kan give dig og din virksomhed et indblik i whistleblowerordningen. I webinaret bliver du klogere på ordningen og kan få konkrete tips til at gøre din virksomhed complient.

I streamingen bliver der gennemgået:

 • Hvornår din virksomhed skal sikre sig med en whistleblowerordning.
 • Hvad ordningen skal kunne samt generelt hjælpe dig.
 • Et juridisk overblik i loven.
 • Konkrete tips til en handlingsplan så du hurtigt kan komme videre i din virksomhed.

Det er gratis at deltage og er tilgængeligt on-demand. Find mere information samt tilmelding og link til streamingen hos Zevio.

Kontakt Raadgiver.dk i dag via nedenstående formular 

Hvis din virksomhed har behov for bistand i forhold til whistleblowerenheder, whistleblowerlovgivning eller andre persondataretlige spørgsmål, er Raadgiver.dk parat til at hjælpe. 

Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan assistere dig og din virksomhed. 
 


  Erhvervsjurist Alexander Høy.
  Alexander Høy
  Erhvervsjurist
  Raadgiver.dk ApS
  Telefonnummer: +45 71 99 06 10
  E-mail: alexander@raadgiver.dk