Skip to main content

Anpartsselskab

Et anpartsselskab (forkortet kaldt ”ApS”) er en populær selskabsform for mange iværksættere. Blandt andet fordi, at man – som ejer – hæfter i et begrænset omfang for selskabets aktiviteter. Begrænset hæftelse i forbindelse med et ApS vil sige, at du som ejer, kun kan hæfte for den indskudte kapital i selskabet. Det vil sige, at du – som ejer – ikke hæfter med din personlige formue, for gæld, der evt. stiftes af selskabet.

At springe ud som iværksætter medfører en helt ny verden af fagområder som du, som virksomhedsejer, skal tage stilling til, og på mange måder skal være generalist inden for. Et af disse områder er de juridiske forhold. Jura er for mange et fremmedsprog, hvor forståelsen af lovtekster og regulering, kan give udfordringer for mange. Denne artikel vil derfor guide dig gennem de overordnede og måske vigtigste trin og overvejelser i processen, når du skal etablere dit anpartsselskab.

Kapitalkrav:

Et ApS kræver en minimumskapital for at blive etableret. I Danmark er dette beløb fastsat til 40.000 DKK. Du skal derfor som det første sikre dig, at du kan stille dette beløb. Det dog også muligt at indskyde anden værdi end kontanter, dette kaldes også for et apportindskud. F.eks. kan et aktiv indskydes som en værdi i selskabet, men dette kræver, at du får udarbejdet en vurderingsberetning af en kyndig revisor.

Navnevalg:

Valget af et passende navn til dit ApS er afgørende. Det følger af dansk ret, at navnet på selskabet skal være unikt og må ikke være forveksleligt med eksisterende virksomhedsnavne ligesom at det ikke må krænke andres navne, varemærker eller rettigheder i øvrigt.

Du kan bl.a. tjekke navne tilgængelighed hos Erhvervsstyrelsen for at sikre, at dit ønskede navn er tilgængeligt eller søge på ord der indgår i dit ønskede selskabsnavn hos Patent- og Varemærkestyrelsen, for at sikre, at du ikke krænker nogen andres rettigheder.

Derudover er det et krav, at navnet skal indeholde ”ApS” eller ”anpartsselskab”, når du etablerer et anpartsselskab.

Stiftelsesdokument:

For at etablere et ApS skal du udarbejde et stiftelsesdokument, der bl.a. skal indeholde oplysninger om selskabets stiftere, tegningskursen for kapitalandele og eventuelle særlige rettigheder eller fordele, der tilkommer stifterne af selskabet eller andre. Dette dokument skal underskrives af alle stiftere og indsendes til Erhvervsstyrelsen sammen med andre nødvendige oplysninger.

Vedtægter:

Vedtægterne er et juridisk dokument, der fastlægger selskabets regler og struktur, man kan se vedtægterne som selskabets interne ”lov”. Det er vigtigt at udarbejde klare vedtægter, der dækker alle aspekter af selskabets drift, herunder blandt andet selskabets navn, formålet med selskabet, selskabskapitalens størrelse og antallet af kapitalandele, selskabets ledelsesstruktur, indkaldelse til generalforsamling og selskabets regnskabsår.

Vedtægterne fastlægger altså den juridiske struktur i selskabet, som er med til at sikre klarhed og sammenhæng i selskabet.

I forhold til ledelsesstruktur skal du være opmærksom på, at der ikke er krav til at have en bestyrelse i et ApS, som der er i aktieselskaber. Et ApS’ ledelse kan således godt bestå af kun én direktør eller flere medlemmer af direktionen.

Registrering hos Erhvervsstyrelsen:

Når ovenstående punkter er klar, skal du registrere dit ApS hos Erhvervsstyrelsen. Du skal indsende stiftelsesdokumentet, hvori vedtægterne skal indgå – enten som en del af dokumentet eller som bilag. Registreringen kan gøres elektronisk via Erhvervsstyrelsens online portal.

Skattemæssige forpligtelser:

Som ejer af et ApS er det vigtigt at være opmærksom på dine skattemæssige forpligtelser. Du skal registrere dit selskab for moms og eventuelt også for andre skatter, afhængigt af din virksomheds aktiviteter. Det anbefales at konsultere en revisor eller skatteekspert for at sikre, at du overholder alle de relevante skatteregler for dig og dit selskab.

Ansættelsesforhold:

Hvis du har ansatte i dit ApS, skal du være opmærksom på den ansættelsesretlige lovgivning, ligesom du skal huske at tegne den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Du skal følge reglerne vedrørende løn, arbejdstid, ferie og andre ansættelsesforhold. Det kan være en god idé at søge juridisk rådgivning eller konsultere en HR-ekspert for at sikre, at du overholder arbejdsretlige regler.

Årlig rapportering og andre pligter:

Som et registreret selskab skal du opfylde visse årlige rapporteringskrav. Dette inkluderer indsendelse af årsregnskab og andre oplysninger til Erhvervsstyrelsen og Skattestyrelsen. Det er vigtigt at være opmærksom på disse forpligtelser og sørge for at overholde dem rettidigt. Overholdes disse forpligtelser ikke, kan de offentlige myndigheder pålægge forskellige sanktioner imod selskabet eller dem, der driver selskabet.

Rådgivning:

Etablering og drift af et ApS kan være komplekst, især hvis du ikke er bekendt med erhvervsjura og skatteregler. Det kan være en god idé at søge professionel rådgivning fra en juridisk rådgiver eller revisor med ekspertise inden for erhvervsret for at sikre, at du træffer de rigtige beslutninger og overholder alle relevante regler og forskrifter.

At etablere et anpartsselskab kan være en spændende og givende proces for iværksættere og nyopstartede virksomheder. Ved at være opmærksom på ovenstående punkter og søge relevant rådgivning kan du minimere risikoen for fejl og sikre en solid start for dit ApS.

Vær tålmodig, gennemgå processen grundigt og tag dig tid til at få styr på alle de nødvendige juridiske og skattemæssige aspekter. Med den rette forberedelse og bistand kan du positionere dit ApS til succes og vækst og sikre et stabilt fundament for dit iværksættereventyr.

Thomas Kjær - erhvervsjurist og partner hos Raadgiver.dk

Kontakt en specialist

Har du spørgsmål til etablering af anpartsselskaber? Eller har du andre erhvervsjuridiske problemstillinger er du mere end velkommen til at kontakte os.

Vil du opdateres omkring erhvervsjuridisk lovgivning?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder.